Yrityksen arvonmääritys on aina tapauskohtaista. Erilaisia kaavamaisia määritystapojakin on useita. Verottaja käyttää käypää arvoa määritellessään mallia, arvo määritetään substanssiarvon ja tuottoarvon keskiarvona. Kaavamainen määritystapa ei kuitenkaan tavallisesti kerro ensinkään, mitä mahdollinen ostaja on valmis yrityksestä maksamaan.
Vakiintuneella korjaamotoiminnalla tarkoitamme tässä tekstissä liiketoimintaa, jota on pyöritetty nykyisessä liikepaikassa ja muodossa jo vuosia. Toiminta on kannattavaa ja asiakastyytyväisyys on riittävän hyvällä tasolla. Tällaisen korjaamotoiminnan luulisi menevän kaupaksi varsin mukavasti – joko jatkajalle lähipiiristä tai ulkopuoliselle ostajalle. Asia ei kuitenkaan ole läheskään näin suoraviivainen.
Ostaja etsii tavallisesti liiketoimintaa, joka on kehityskelpoinen ja jatkajan näkökulmasta riittävän hyvällä tasolla jo nykyisellään. Näin uuden yrittäjän ei ensimmäisenä tarvitse alkaa tehdä rajuja investointeja. Lisäksi arvonmäärityksen tueksi tarvitaan luonnollisesti todistusaineistoa, jolla voidaan näyttää, että luvut ovat kestävällä tavalla kunnossa.
Useimmiten ongelmat kauppatilanteissa johtuvat siitä, että yritys ei ole siinä kunnossa, että sitä voidaan johtaa eteenpäin ilman aiempaa yrittäjää tai johtoa, tai yrityksen kehittämistä on laiminlyöty, jonka vuoksi on jääty teknologisesti takamatkalle. Tarkastellaanpa muutamaa tavallisinta ongelmaa ja niiden ratkaisuvaihtoehtoja.
Työkalujen ja toimipaikkojen taso ei vastaa nykystandardeja
Ostaja haluaa jatkaa toimintaa ja saada käyttöönsä tilan ja työkalut, joilla tekeminen on mahdollista – mielellään vielä vuoden päästäkin. Mikäli toimintaa on pyöritetty ”kai tuolla vielä hetken tekee” -tyyppisellä asenteella, kannattaa ainakin varautua siihen, että kauppasummasta todennäköisesti kiristetään pois työkalujen päivittäminen. Tavallisesti myös ensivaikutelma esiteltävästä kauppatavarasta on kiinnostavampi, kun ostaja näkee heti kärkeen, että kalustoa ei ole päästetty rapistumaan, vaan asioista on huolehdittu fiksusti.
Oudot prosessit ja vastuut
Toinen tavallinen ongelma liittyy johtamiseen. Pitkään toimineella korjaamolla voi syntyä melko mielikuvituksellisiakin prosesseja – joko tarkoituksella tai epähuomiossa ajan myötä. Ostajan tulisi ymmärtää nopeasti, miten bisnestä johdetaan, jotta hän voi saada sijoitukselleen vastinetta ja alkaa kehittää liiketoimintaa eteenpäin. Mikäli prosessit poikkeavat merkittävästi alan tavallisesta tavasta tehdä asioita tai vastuunjako on omituinen, saattavat hälytyskellot helähtää soimaan.
Dokumentaation puute
Dokumentaation puute tai olemassa olevan dokumentaation luotettavuus on tavallinen ja suuri ongelma korjaamoissa, joissa ei käytetä toiminnanohjausjärjestelmää. Kun kirjaukset ovat lähinnä työmääräyslappuja, paperikalentereita ja kirjanpitotositteita, on todella vaikea lähteä selvittämään esimerkiksi sitä, millainen yrityksen asiakaskanta on, miten paljon on vakioasiakkaita ja miten paljon uusia tai sitä, millainen työteho ja kannattavuus on. Laskennallisia keskiarvoja saadaan kyllä noistakin, mutta herkästi mieleen hiipii vale, emävale, tilasto -ajatus. Lisäksi huonosti dokumentoituihin töihin liittyy riski reklamaatiokorjauksista ynnä muista yllätyksistä.
Asiakkuuksien liian suuri henkilöityminen
Osassa korjaamoista myös asiakkuuksien henkilöityminen on todellinen ongelma. Jos suurimmat asiakkaat ovat veljenpojan taksifirma ja kaverin kuljetusliike, saattaa ostajalle herätä ihan aiheellinen pelko asiakkuuksien pysyvyydestä. Henkilöitymiseen liittyy myös toinen olennainen asia: mikäli asiakastiedot ovat muistin varassa, kun tuttujahan tässä ollaan, tietoa on mahdotonta siirtää uudelle omistajalle.
Hyvä toiminnanohjausjärjestelmä tekee yhtiön arvonmääritystilanteesta helpomman.
Ensinnäkin toiminnanohjausjärjestelmän käyttö (tavallisesti jo käyttöönottovaihe) pakottaa prosessit järkeväksi. Kun asioita hoidetaan tietyllä tavalla jo järjestelmänkin vuoksi, myös ulkopuolisen on helpompi ymmärtää, miten asiat toimivat.
Toinen keskeinen hyöty on dokumentaation syntyminen automaattisesti. Toiminnanohjausjärjestelmän tuottamasta datasta on helppo kaivaa tiedot asiakkuuksista, työtehosta ja kannattavuudesta jne. Lisäksi uusi omistaja voi datan perusteella tunnistaa helposti kehityskohteet, joihin itse haluaa panostaa. Selkeä ja todistettava tilanne on tavallisesti myytävän yrityksen arvoa kasvattava tekijä.
Moderni toiminnanohjausjärjestelmä luo ostajalle mielikuvan, että firmaa johdetaan nykyaikaisesti. Toiminnanohjaus on keskeinen osa minkä tahansa yrityksen työkaluvalikoimaa, vaikka sitä ei asiakkaan auton konepellin alla juuri käytetäkään.
Suunnitteletko yritystoiminnan myymistä muutaman vuoden sisään tai haluatko, että asiat ovat kunnossa alusta asti? ADA Drive on tehokas ja helppokäyttöinen toiminnanohjausjärjestelmä, jonka avulla pidät huolta autokorjaamosi arvon kehittymisestä ja dokumentoinnista.
Testaa ADAa tilaamalla maksuttomat testitunnukset!